L’estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses era el punt de connexió entre l’activitat minera d’Ogassa-Surroca amb la resta de territori per mitjà de la línia de ferrocarril Transpirinenca.
L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va impulsar l’ordenació urbanística del sector de l’Estació que va comportar, sobretot, la conservació d’uns edificis i elements emblemàtics. Actualment, l’edifici de l’estació de viatgers és un restaurant i el magatzem, un alberg que des de l'any 2021 forma part de la xarxa XANASCAT.
ELEMENT NÚMERO
01
Ús actual
Actualment és un parc públic que forma part de la via verda de La Ruta del Ferro i del Carbó. A l’edifici de l’estació s’hi desenvolupen activitats de restauració i l’antic magatzem té la funció d’Alberg municipal.
Ús original
Originalment s’utilitzava com Estació de Ferrocarril del recorregut transpirinenc, els edificis tenien la funció d’estació de passatgers i magatzem, també formava part de l’entorn un dipòsit d’aigua.
L’àmbit de protecció Queda delimitat a Sud pel carrer de l’estació, la plaça de l’estació i la
carretera d’Ogassa i a Nord amb la vessant de la muntanya on es troben els Plans del
Serradell. La superfície no edificada forma una zona verda enjardinada amb una zona de
pícnic, camp de futbol i el pas de la via verda de la ruta del ferro i el carbó.
Actuacions finca
L’edifici de l’estació es va restaurar per a donar-hi un nou us, de la mateixa manera que el
magatzem i el dipòsit. L’antiga superfície ocupada per les vies es va convertir en un parc públic.
Catalogació patrimonial
L’element ja està protegit com a BCIL (Bé catalogat d’interès Cultural).
Elements/conjunts Es troben protegits pel Catàleg de Bens protegits de Sant Joan de les Abadesses, tots els elements relacionats amb el ferrocarril conservats al voltant de la ruta i del Parc de l’Estació, en especial els volums i les façanes dels edificis (magatzem, estació, i dipòsits). Qualsevol obra, intervenció, restauració o reconstrucció ha de ser autoritzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural, previ dictamen favorable emès pels Serveis Tècnics Municipals.
ELS RECORDS DELS PROTAGONISTES
“Quan les mines van anar a menys, molts van anar a Barcelona a treballar a la RENFE i van prosperar”
L'ALBERG DE LA RUTA DEL FERRO
Un nou ús per l'antic magatzem
Es troba a peu de la Via Verda la Ruta del Ferro i el Carbó, al costat de zones d’esbarjo i a 10 min caminant de la vila. Té una capacitat de 86 places, distribuïdes en habitacions de 4, 5 i 9 persones, totes amb bany i calefacció. Disposa de sales d’estar comunes on compartir estones de descans o d’esbarjo per als més petits. Al menjador se serveixen els àpats amb productes de proximitat i de qualitat.
Edifició de l'antiga estació terminal del ferrocarril que unia des del 1880 Granollers amb Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, situada a tocar de la carretera d'Ogassa. Es va inaugurar el 20 de juny de 1880 amb la presència de tot un ministre espanyol de Foment, Fermín Lasala.