Espais

PARC DE L'ESTACIÓ


L’estació de ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses era el punt de connexió entre l’activitat minera d’Ogassa-Surroca amb la resta de territori per mitjà de la línia de ferrocarril Transpirinenca.

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va impulsar l’ordenació urbanística del sector de l’Estació que va comportar, sobretot, la conservació d’uns edificis i elements emblemàtics. Actualment, l’edifici de l’estació de viatgers és un restaurant i el magatzem, un alberg que des de l'any 2021 forma part de la xarxa XANASCAT.


Context

L’àmbit de protecció Queda delimitat a Sud pel carrer de l’estació, la plaça de l’estació i la carretera d’Ogassa i a Nord amb la vessant de la muntanya on es troben els Plans del Serradell. La superfície no edificada forma una zona verda enjardinada amb una zona de pícnic, camp de futbol i el pas de la via verda de la ruta del ferro i el carbó.


Actuacions finca

L’edifici de l’estació es va restaurar per a donar-hi un nou us, de la mateixa manera que el magatzem i el dipòsit. L’antiga superfície ocupada per les vies es va convertir en un parc públic.


Catalogació patrimonial

L’element ja està protegit com a BCIL (Bé catalogat d’interès Cultural). Elements/conjunts Es troben protegits pel Catàleg de Bens protegits de Sant Joan de les Abadesses, tots els elements relacionats amb el ferrocarril conservats al voltant de la ruta i del Parc de l’Estació, en especial els volums i les façanes dels edificis (magatzem, estació, i dipòsits). Qualsevol obra, intervenció, restauració o reconstrucció ha de ser autoritzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural, previ dictamen favorable emès pels Serveis Tècnics Municipals.


ELS RECORDS DELS PROTAGONISTES

 

“Quan les mines van anar a menys, molts van anar a Barcelona a treballar a la RENFE i van prosperar”

Rosa Villanueva Camps. Filla i esposa de miners
Rosa Villanueva Camps. Filla i esposa de miners

L'ALBERG DE LA RUTA DEL FERRO

Fes una reserva

UN LLOC AMB HISTÒRIA

Edifició de l'antiga estació terminal del ferrocarril que unia des del 1880 Granollers amb Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, situada a tocar de la carretera d'Ogassa. Es va inaugurar el 20 de juny de 1880 amb la presència de tot un ministre espanyol de Foment, Fermín Lasala.

Antiga Estació Carregador de Toralles a principis de segle XX

Oferta turística per gaudir d'una bona estància

ALLOTJAMENT I GASTRONOMIA

On menjar

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

On dormir

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

ACTIVITATS A FER

VISITA A LES MAQUETES

Palau de l'Abadia

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc