Rosa Villanueva Camps

“Quan les mines van anar a menys molts van anar a Barcelona a treballar a la RENFE i van prosperar”

Filla i esposa de miners. La seva mare va quedar viuda molt jove i va ser una de les dones que va treballar a les mines. El seu marit, Agustí Cambras, també va ser miner i era fill de l’hostal de Ca la Maria Petita, d’Ogassa.

foto de Rosa Villanueva
Ogassa

La Rossita va néixer al Prat del Pinter, un dels barris miners d’Ogassa. El seu pare es va morir quan ella tenia vuit anys i això va fer que la seva mare, que es va quedar sola amb tres filles, hagués de dedicar-se a la mineria: passava carbó a unes xarangues que hi havia fora de la mina de Can Camps. Assegura que després de la Guerra Civil l’empresa que gestionava les mines va donar feina a moltes dones viudes. Recorda molt bé l’ambient i paisatge miner de Surroca.

"El seu marit va entrar a les mines als 16 anys i hi va treballar durant vint anys, fins que l’explotació minera va tancar"

De jove, es va casar amb l’Agustí Cambras, l’hereu de Ca la Maria Petita, un emblemàtic bar-botiga-fonda-sala de ball que hi havia al Prat del Pinter. El seu marit va entrar a les mines als 16 anys i hi va treballar durant vint anys, fins que l’explotació minera va tancar. Molts treballadors de Surroca van ser recol·locats a la RENFE i van anar a viure al barri de Sant Andreu de Barcelona. La Rossita i l’Agustí també van anar a Barcelona però ell va treballar 20 anys a la Maquinista mentre combinava amb la seva dona feines de porteria en un edifici residencial de Sarrià.

 

Altres continguts relacionats 

Nascuda al Prat del Pinter d’Ogassa. La seva mare treballava a la mina de Can Camps. El seu marit era l’hereu de l’hostal de Ca la Maria Petita.

De viva veu


Continguts relacionats

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc