Espais

Recorregut de les vies des de la cimentera de Can Benet fins a Toralles


L’antic recorregut de les vies que transportaven ciment té un gran interès històric com a mostra d’infraestructura de vies de vagonetes del passat industrial dels municipis d’Ogassa- Surroca i Sant Joan de les Abadesses així com les edificacions que formaven les antigues fàbriques cimenteres de can Benet i can Balagué.


Context

L’àmbit de protecció està format pels recorreguts de les antigues vies que transportaven ciment des de la cimentera de Can Benet fins a l’estació carregadora de Toralles i el conjunt d’edificis formats per la cimentera de can Balagué i Can Benet.

El recorregut surt del límit Sud de la fàbrica de Can Benet, entre la riera de Malatosca i la carretera d’Ogassa. La trajectòria és paral·lela al costat Oest de la carretera i es troba a pocs metres d’aquesta.

El recorregut té un tram soterrat que passa per sota la cimentera de Can Martín per mitjà d’un Tunel obert a la roca, després continua el seu recorregut fins a Cal Niceto, on una estructura d’arcs de mig punt aconsegueix mantenir el pendent lleuger del recorregut en front dels desnivells abruptes de la topografia i permetre arribar, finalment, a l’estació carregadora de Toralles.

El recorregut travessa zones boscoses de gran frondositat, que en molts punts han envaït el camí impedint que el recorregut sigui transitable.

També s’inclouen dins de l’àmbit les antigues cimenteres de Can Benent i Can Balagué així com tots els elements auxiliars de la via que servien per descarregar el carbó a les cimenteres.


Catalogació patrimonial

L’antic recorregut de les vies que transportaven ciment té un gran interès històric com a mostra d’infraestructura de vies de vagonetes del passat industrial dels municipis d’Ogassa i Surroca i Sant Joan de les Abadesses així com les edificacions que formaven les antigues fàbriques cimenteres de can Benet i can Balagué. També cal remarcar les qualitats paisatgístiques i naturals d’aquest recorregut que travessa a zona boscosa de la Riera de Malatosca.


ELS RECORDS DELS PROTAGONISTES

 

“Les fàbriques de ciment es van fer aquí perquè hi havia la conjunció de l’accés a la pedra adequada i de les mines de carbó”

Francesc Xavier Campi Benet. Besnét de Ramon Benet, fundador de la fàbrica de ciment de Can Benet.
Josep Maria Anglada Cambras. Fill de miner.

ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA

App Natura Local

UN LLOC AMB HISTÒRIA

CAN MARTÍN
CAN MARTÍN
ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA
ITINERARI PEL PASSAT MINER D'OGASSA

Oferta turística per gaudir d'una bona estància

ALLOTJAMENT I GASTRONOMIA

On menjar

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

On dormir

Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

ACTIVITATS A FER

VISITA A LES MAQUETES

Palau de l'Abadia

Avís legal · Política de Privacitat · Política de Cookies · Contacte

Malatosca Surroca és un projecte conjunt dels ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses i d'Ogassa.

Web dissenyat per Dinàmic Enginy amb la creativitat gràfica de Barbarroc